Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Antena 3
Anul şi data apariţiei: 19/02/2007
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Observator
Titlul articolului: Ce-i aşteaptă pe românii care ajung la Londra
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.antena3.ro/externe/ce-i-asteapta-pe-romanii-care-ajung-la-londra-28271.html


O lume pestriţă : studenţi, cerşetori, oameni de afaceri , muncitori, turişti. Aşa arată tabloul miilor de români, care au ajuns în Marea Britanie, de la începutul anului. Cei mai mulţi au venit să muncească, fără să ştie exact cum se vor descurca. N-a fost o invazie, cum s-au aşteptat britanicii, dar mii de români încearcă să o ia de la capăt, pe cont propriu, şi să muncească legal, chiar dacă au restricţii la angajare.

Au ajuns la Londra cu gândul de a munci legal. Uneori ajung să cerşească. Mai mult de 3 4 zile nu rezistă: englezul este darnic doar cu săracii săi, iar poliţia nu admite cerşetoria. Aşa că n-au ce face. Ori muncesc ori pleacă. Aşa au aflat că, în ciuda restricţiilor, nu toate uşile sunt închise. Trebuie doar deschise. Procedurile de înregistrare durează foarte mult, iar pînă la eliberarea actelor ,statutul lor este incert.

"Suntem trataţi ca o minoritate,ceea ce nu este normal în Uniunea Europeană din care şi noi facem parte", spune Costel Petre, preşedintele unui ONG în Anglia.

Ambasadorul României în Marea Britanie, Răduţa Matache, a declarat că „Din momentul în care angajatorul, nu e cazul permisului de întreprinzător, a trimis actele pentru permisul muncă, persoana în cauză are un statut de cvasilegalitate”.

Şi, până la urmă, de ce un englez să angajeze un muncitor român la negru, când are la dispoziţie polonezi, cehi sau estonieni cu drept de muncă. În ianuarie doar un român a primit permis de muncă. Câteva sute stau şi acum şi aşteaptă. Mulţi rămân fără bani şi caută ajutor. Mulţi vor face drumul înapoi.

Fotografie:


  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.